Domowe lody – najlepsze dla dziecka!

popsicle-1482976_12802

Twoje dziecko uwielbia słodkości, a gdy usłyszy słowo „lody” krzyczy z radości i biegnie w podskokach? Moje TAK, ale gdy czytam skład lodów, które można kupić w każdym sklepie, załamuję ręce!

Ogromna ilość cukru i konserwantów, wzmiacniaczy smaku, barwników, aromatów… Jeśli dziecko dostanie takiego loda od czasu do czasu, nic się nie stanie, ale jeśli w ciepłe dni chce jeść lody codziennie, lepiej pomyśleć o domowej produkcji. Jest to rzecz bardzo prosta, zajmuje dosłownie chwilę, a dzieci mają słodką przekąskę na kilka dni (o ile nie zjedzą wszystkie od razu 😉 )

Nie trzeba specjalnych sprzętów, wyszukanych produktów, zwłaszcza latem, gdy świeżych owoców mamy pod dostatkiem. Ja właśnie stawiam na letnie owocowe sorbety, bez cukru, bez konserwantów!

Na pewno przyda się blender i foremki do lodów (jeśli ich nie mamy, można użyć małych plastikowych kubeczków i dołożyć patyczek lub małą łyżeczkę).

Ja pierwsze lody zaczęłam robić z truskawek. Moje córki uwielbiają je jeść na wszelkie możliwe sposoby (jogurty, musy, koktajle), a przygotowanie lodów nie różni się niczym od zrobienia koktajlu owocowego.

Lody owocowe (6 sztuk małych lodów na patyku):

ok 300 g truskawek/ jagód/ malin/  (słodkich, dojrzałych)

ok 100 g jogurt naturalny/ mleko/ śmietanka 12% lub 18% (w zależności od tego czy robimy wersję light, czy nie, można też pomieszać jogurt ze śmietanką, świetnie sprawdzają się również mleka roślinne)

opcjonalnie banan ( by lody były słodsze, ale nie ma takiej konieczności)

Proporcje można ustalać samemu, jak robię wszystko „na oko”. Jeśli dodamy więcej owoców wyjdzie sorbet:) Ważne, by wybierać owoce naturalnie słodkie, by nie było konieczności dosładzania cukrem.

lody2

Lody bananowe- kakaowe:

2 dojrzałe banany

2 łyżeczki gorzkiego naturalnego kakao

niepełna szklanka mleka lub kubeczek jogurtu naturalnego (jeśli unikacie nabiału polecam mleko owsiane lub migdałowe)

20160714_15514622

Sorbety i lody tęczowe

Jeśli chcecie urozmaicić domową produkcję, świetnie sprawdza się wersja tęczowa. Wystarczy osobno zmiksować 3 rodzaje owoców o różnych kolorach np. arbuzy, pomarańcze, maliny. Z przygotowanych trzech rodzajów musów tworzymy tęczowe lody :)

Do 1/3 foremki wlewamy mus arbuzowy i wkładamy do zamrażalnika. Po około 20 minutach dolewamy sok z pomarańczy i ponownie mrozimy. Na koniec dodajemy mus z malin, wkładamy patyczek i ostatni raz mrozimy. Gotowe!

Ta wersja robi wrażenie szczególnie na starszych dzieciach. Jeśli używacie kwaśnych owoców polecam dodać niewielką ilość ksylitolu lub banana.

Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby lody nam nie wyszły, nawet jeśli są mniej słodkie, czy mają niezachęcający kolor, dzieci zjedzą wszystko, co przypomina kształtem i konsystencją ukochane lody 😀 Taki deser jest zdrowy i możemy dawać go dzieciom bez wyrzutów sumienia!