Placuszki z bananem dla niemowlaka

IMG_3168

Nasza córka coraz chętniej je pokarmy, które nie są już papką. Coraz bardziej interesuje się też dorosłym jedzeniem. Niemowlę po 8 miesiącu może i powinno dostawać posiłki, które zmuszają do gryzienia i aktywizują pracę żuchwy, a gdy dziecko nie ma zębów… całą robotę robią dziąsełka. Tak, tak – pisze to mama bezzębnego ośmiomiesięcznego niemowlaka. Chciałabym, by posiłki mojego dziecka były zdrowe, mogła jeść je cała rodzina (za leniwa jestem na gotowanie oddzielne dla nas i dziecka), by nadawały się do gryzienia bez zębów. I tak oto powstał przepis na placuszki z bananem.

kasza mannaCzego potrzebujesz (składniki na 6 porcji):

3 czubate łyżki kaszy manny

150 ml wody źródlanej dla niemowląt

jajko od szczęśliwej kurki

banan

patelnia z nieprzywierającym dnem

Wykonanie:

Kaszę mannę zalej wodą i poczekaj aż napęcznieje (ok. 30 minut)

Po upływie tego czasu do kaszy dodaj żółtko i rozgniecionego widelcem banana

Białko ubij na sztywną pianę i połącz z resztą ciasta

Smaż na suchej patelni po kilka minut z każdej strony. Podawać możesz np. z syropem klonowym, ale – według mnie – placuszki, dzięki zawartości banana, są i tak słodkie.

smażenie

Placuszki