Przepis na pyszne ciasto dyniowe

pumpkin pie

Kiedy zaczyna się sezon na dynię, szaleję w kuchni. Uwielbiam smak tego warzywa, dlatego gdy nadchodzi jesień kombinuję, co się da. Placki dyniowe, zupa-krem, marynowana w occie do mięs… A teraz rozszerzamy małej dietę, a dynia w sam raz nadaje się na pierwsze posiłki. Ale ja dziś nie o tym. Dziś przepis na pyszne ciasto dyniowe, które można serwować  na imprezie Halloweenowej, a nawet – jeśli trzymać się tradycji anglosaskiej – wypada. 😉

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 10 dkg masła z lodówki
  • 3- 4 łyżki zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Mąkę i masło posiekać nożem, aż będą drobne ziarenka ciasta. Dodać 3-4 łyżki wody i mieszać widelcem, aż się zlepi, ale powinno zostać nierówne i kluskowate. Schłodzić 20 min. rozwałkować,( im mniej mąki do wałkowania tym lepiej) na krążek większy niż naczynie do pieczenia, umieścić ciasto w naczyniu, naciągając do formy , wystające brzegi zrolować do środka – brzeg powinien byc 2xgrubszy niż spód. Podgrzać piekarnik do 190 stopni. Spód podpiekamy 10-15 min pod obciążeniem.

ciasto dyniowe

Nadzienie:

  • 2 szklanki zmiksowanej upieczonej dyni
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3/4 szkl. brązowrgo cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 szczypty soli

Zmiksować dynię, przyprawy i cukier. Dodać jajka i roztrzepać widelcem. Dodać mleko – zmiksować. Wlać nadzienie do ciasta. Piec 60 min.

pumpkin pie